Abangoardia
CHEFEN PLANETA
Amonen sukaldea da funtsa. Sukalde hori joera berrietara egokitzea, berriz, bidea. Eta berrikuntza, etorkizuna.
Gipuzkoa sukaldaritzaren abangoardia da, mundu osoko ikasleak erakartzen dituena. Basque Culinary Center unibertsitateko fakultatea eta ikerkuntzako abangoardia da. Donostiatik 15 kilometroko erradioan dago Europako Michelin izarren kontzentraziorik handiena. Baina Gipuzkoako lehen maila, inon baino izen gehiago biltzen dituena, ez da Michelin orbitan amaitzen.
Goi-mailako sukaldaritzaren sekretuetako bat da plateren zapore trinkoa. Donostia inguruan, kilometro gutxitan Michelin izar asko dago eta sukaldaritza-eskaintza sorkuntza gastronomiko bilakatzen da. Konfitatutako edo erreduzitutako talentua balitz bezala.
Ez gara errealitatea puzten ari. Erdigunean hiriburua duen 25 kilometroko erradiodun zirkulu batean, kotxez 10 minututan egin daitekeen bidean, 16 Michelin izar daude. Are gehiago, Estatuan dauden hiru Michelin izarreko hamaika jatetxeetatik hiru Donostian daude. Egia esan, Japoniako Kyoto izan ezik, munduan ez dago beste lekurik metro koadroko kontzentrazio handiagoa duenik. Ohiz kanpoko gertakaria da, beste planeta batekoa balitz bezala.
Sukaldaritzaren izarrak Gipuzkoan.
AKELARRE ***
Chef: Pedro Subijana
Igeldo
Donostia/San Sebastián
T: 943 31 12 09
www.akelarre.net
ARZAk ***
Chefs: Elena y
Juan Mari Arzak
Donostia/San Sebastián
T. 943 28 55 93
www.arzak.es
MARTÍN
BERASATEGUI ***
Chef: Martin Berasategui
Lasarte-Oria
T: 943 36 64 71
www.martinberasategui.com
MUGARITZ **
Chef: Andoni Luis
Aduriz
Errenteria
T: 943 52 24 55
www.mugaritz.com
Amelia **
Chef: Paulo Airaudo
Donostia/San Sebastián
T: 943 84 56 47
www.ameliarestaurant.com
Alameda *
Chefs: Mikel, Kepa y
Gorka Txapartegi
Hondarribia
T: 943 64 27 89
www.restaurantealameda.net
ELKANO *
Chef: Aitor Arregi
Getaria
T: 943 14 00 24
www.restauranteelkano.com
KOKOTXA *
Chef: Daniel López
Donostia/San Sebastián
T: 943 42 19 04
www.restaurantekokotxa.com